Viitor sustenabil prin Stagii de practică pentru elevii din Craiova

Despre proiect

Proiectul Viitor sustenabil prin Stagii de practică pentru elevii din Craiova are ca scop îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, inclusiv prin validarea învățării nonformale și informale, pentru a sprijini dobândirea de competențe-cheie, inclusiv de competențe de antreprenoriat și digitale, precum și prin promovarea introducerii sistemelor de formare duală și a sistemelor de ucenicie.

Un grup de 260 de elevi de la Liceul Tehnologic „Ștefan Milcu” din Calafat, jud. Dolj, vor beneficia de aceste stagii de practică. Fiecare elev va desfășura un număr total de 360 de ore de practică în domeniul economic, mecanic și agricol, la sediile partenerilor de practică. La finalul stagiului, fiecare elev va susține un examen – prin care i se vor verifica cunoștințele dobândite pe parcursul perioadei de practică – finalizat cu obținerea unui certificat.

Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni (ianuarie 2025 – decembrie 2026). Activitățile care sunt desfășurate pe parcursul perioadei de implementare a proiectului au două obiective principale:

  1. Completarea cunoștințelor practice și acomodarea cu un viitor loc de muncă pentru 260 de elevi din învățământul profesional și tehnic ISCED 2 – 4 nivel de calificare 3 – 5, de la Liceul Tehnologic „Ștefan Milcu” Calafat, prin efectuarea unor stagii de practică la companii în domeniul specializării urmate în școală, în următoarele domenii: ECONOMIC, MECANIC ȘI AGRICULTURĂ, urmând ca toți elevii să fie certificați.
  2. Creșterea nivelului de dezvoltare a sistemului de învățare la locul de muncă a elevilor din învățământul profesional și tehnic, prin încheierea unui număr de 5 parteneriate între furnizorii de educație și formare profesională inițială (unități de învățământ) și partenerii de practică (societăți comerciale/structuri asociative, potențiali angajatori ai viitorilor absolvenți, în special entități din sectoarele economice cu potențial competitiv, identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI), din jud. Dolj.

Inițiatorul proiectului este Asociaţia Centrul Regional de Formare Sindicală Craiova (C.R.F.S.C.). Parteneri: Asociația pentru Știință, Societate, Educație și Tehnologie (ASSET) și Liceul Tehnologic „Ștefan Milcu”. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul Social European+, cu suma de 2.429.277,42 de lei (fonduri nerambursabile).